Bahan-bahan:
Aturannya:
- 5 ekor udang sederhana (dibuang kulit, dicuci dan dipotong kecil2)
- 3 ulas bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1 inci halia*
- 1/2 inci belacan*
- 1 biji cili merah*
- 1 biji bawang besar (dimayang)
- 3 biji cili api (dihiris)
- 1 sudu mkn kacang tanah (yg tlh digoreng dan ditumbuk)
- 1 sudu makan cuka
- 5 biji limau kasturi (ambil jusnya)
- Sedikit garam dan gula
- Untuk hiasan (jika suka) : Hirisan bunga kantan, daun kunyit, daun sup, daun ketumbar atau hirisan serai.
Aturannya:
- Perapkan udang bersama perahan limau dan garam di dlm satu bekas/mangkuk dan biarkan seketika.
- Tumbuk bahan yg bertanda * hingga lumat. (cili merah boleh ditumbuk atau dihiris shj)
- Masukkan bahan * dan kesemua bahan yg selebihnya ke dlm bekas/mangkuk perapan udang tadi. Gaul sampai sebati.
- Perapkan di dlm peti sejuk sekurang2nya satu jam ( udang tersebut akan masak sendiri setelah dicampurkan dgn bahan2 tadi).
- Hidangkan dgn nasi panas. Memang sedap.
No comments:
Post a Comment