Kek ni dipotong sebelum betul2 sejuk sebab anak2 dah tak tahan cium aromanya setelah agak lama saya tak bakar kek di dapur.
Kek Soft Rainbow
Bahan 1:
300 gm mentega
5 sdb susu pekat manis diputar hingga lembut seperti di atas...ketepikan
Bahan 2:
10 bj telur
300gm gula kastor
420 gm tepung gandum
1 1/2 sdb ovelet
60ml air
1 1/2 sdt baking powder diayak bersama tepung gandum
1 sdt esen vanila
Campurkan semua bahan ni dan putar hingga berkrim speed lahu selama 10 min.
Perlahankan speed mixer dan putar lagi 2 min
Masukkan bahan 1 ke dalam adunan bahan 2 dan sebatikan guna spatula
Bagikan adunan kepada 4 bahagian sama banyak
Bahan 3:
1 sdb emulco choc
1 sdb emulco pandan
1 sdb emulco strawberi
Satu bahagian dicampur emulco choc
Satu bahagian emulco strawberi
1 bahagian dicampur emulco pandan.
Tuang ke dalam acuan pilihan secara berselang warna. Maaf gambar lupa nak ambil. Tapi ini adalah acuan (silikon) yang saya guna untuk bakar kek. Loyang agak besar sebab adunan agak banyak. Loyang saya ni 10 inci berlubang tengah dan dalam. Bakar dalam suhu 170C yang telah dipanaskan 15 min leih awal selama 45 min atau hingga kek masak. Guna api bawah saja dulu selama 30 min barulah set api atas bawah. Bakar hingga masak sebab jangkamasa kek masak bergantung jenis dan keupayaan oven. Jika sudah masak, uji dengan lidi...kalau lidi yang dicucuk tu keluar bersih maknanya kek dah masak. Kalau keluar basah dengan adunan tadi, masukkan semula ke dlm oven dan bakar sekejap lagi hingga betul2 masak.
Kek selepas dibakar. Hummmmm. Beraroma...
Efek jaluran warna bahagian dalam.
Alhamdulillah. Kek yang beraroma sebab menggunakan pure butter dan 4 perisa bergabung...lembut dan spongy...
No comments:
Post a Comment