Resepi asas cupcake mengikut buku 1 Mix 100 Muffins tulisan Susanna Tee..
2 cawan tepung (serbaguna/gandum/kek/superfine dll)
1 camb baking powder
1/2 camt soda bikarbonat (jika guna yogurt)
1/2 camt garam
1/2 cawan gula kastor/perang
2 biji telur A
1 cawan susu segar/susu cair (kalau takde boleh bancuh susu tepung dengan air) /santan / sebarang jus seperti jus buah atau sebagainya
6 camb minyak bunga matahari / canola / sayur / paling tidak sebarang minyak masak yg diguna di rumah atau boleh guna butter yg dicairkan ( tp ummie selalu guna lebih 2 sudu, jadi 8 sudu lah sebab ia lebih moist nanti berbanding 6 sudu)
1 camt esen vanila
Nota...tepung tu boleh campur2...contoh 1 cawan tepung gandum dan 1 cawan tepung superfine dll. Kalau nak masak cupcake coklat, kurangkan tepung 1/2 cawan dan tepung jadi 1 1/2 cawan dan esen tukar kpd coklat emulco...
Contoh: ini saya olah jadi cupcake oren rintik...cuma tambah 1/2 cawan choc chips kaler2 dan tukar esen kpd esen oren atau boleh guna oren sunquick...
Cara nak buat senang sahaja...ikut resepi asal...panaskan oven 200C...sediakan cup..., mula2 pukul telur kemudian campurkan dgn semua bahan cecair dan kacau. Kemudian campurkan dgn bahan kering dan pukul sebati. Jangan terlebih pukul, nanti jd berat.
Kalau ikut cara saya pula, senang dan dapat hasil yg sama, mula2 campurkan semua bahan kering dalam mangkuk adunan, kacau guna whisk belon, hasilnya sama macam mengayak tepung dan segala campuran kering tu. pastu masukkan telur, kacau sikit dan masukkan pula semua bahan cecair. Kacau rata, nak guna mixer pun boleh, tp ingat jgn pukul lama nanti hasilnya cupcake jadi berat dan padat. Okey.
Bakar 20 ke 30 minit bergantung kepada jenis oven...hingga masaklah. Jangan terlebih lama dibakar nanti terkering pula cupcake tu...saya suka lembab skit janji dah masak (bila cucuk dgn tester, x melekat)...selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment