Wednesday, August 13, 2014
APAM BALIK
Sumber resipi: Pn Zaine Hj Puteh
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir
1/2 camt soda bikarbonat
1/2 camt serbuk penaik
1 biji telur
1 1/2 cawan air
1 cawan jagung manis
1/2 cawan kacang tanah
Mentega secukupnya
Gula pasir secukupnya
Penyediaan:
1. Satukan tepung, gula, soda bikarbonat, serbuk penaik dan sedikit garam.
2. Masukkan adunan ke dalam adunan tepung dan pukul hingga naik dan sebati.
3. Tuang air sedikit demi sedikit.
4. Kacau sebati dan rehatkan dua jam.
5. Panaskan kuali dan sapu sedkit mentega. Masukkan adunan apam. Kemudian taburkan gula.
6. Akhir sekali, letakkan mentega, jagung manis dan kacang tanah. Setelah masak, lipat dua dan angkat untuk dihidangkan.
Selamat mencuba.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment