Tuesday, August 26, 2014

PUDING COKLAT BELANG



Ini adalah puding asal kepada puding marble coklat cappucino. Resepi asal Cikgu Zariza tu. Orang Kedah. Teringat kat Za tatkala melapis puding ni. Warna pun warna asli. Warna susu, kastad dan serbuk coklat.

Bahan-bahan:

20 g agar2 stripe/tali
4 cawan air
8 camb gula pasir
1 tin susu cair
1 camb serbuk koko
1 camb tepung kastad
1 biji telur
1/2 camt esen vanila

Penyediaan:

1. Masak agar-agar tali bersama air dan gula hingga larut dan mendidih.
2. Campurkan susu cair bersama telur dan tepung kastad. Sebatikan. Kemudian, masukkan esen vanilla.
Kacau sebati.
3. Masukkan campuran ke dalam larutan agar2. Didihkan kejap dan tutup api.
4. Bancuh serbuk koko dengan sedikit air panas anggaran 2 sudu.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian sama banyak. Satu bahagian warna asal dan satu bahagian lagi campurkan bancuhan serbuk coklat.
6. Sendukkan ke dalam loyang berselang seli dari tengah. Ia akan tercorak cantik berbelang dengan pergerakan dan kedudukan lapis yang tersusun.
7. Selamat mencuba.

Nota:

Boleh juga kalau bancuhan coklat mahu dicampur nescafe untuk rasa lebih berperisa.

No comments:

Post a Comment