Friday, October 3, 2014

Gulai Ayam Kampung Stail Terengganu ~ Noxxa

Bahan-bahan:
1 ekor ayam kampung (saya gunakan ayam Az-zain @ muslim product)
2 s/b kerisik
2 cawan santan pekat (saya guna santan kotak saja)
1 ketul kecil manisan (gula melaka yang dipatahkan anggaran sebesar saiz 2 jari) atau boleh tukar dengan gula pasir atau gula merah anggaran 1 ke 2 sudu besar ikut suka manisnya


2 asam keping

2 sudu besar cili kisar (saya guna cili yang dikisar sendiri)2 s/b rempah gulai cap ROSE (rempah gulai terkenal di Terengganu sejak zaman berzaman)1 s/b rempah masak cap ROSE
*5 labu bawang merah
*3 ulas bawang putih*2 cm halia
*1 cm lengkuas
3 s/b minyak (saya guna olive oil) guna minyak masak apa2 pun boleh
Garam secukupnya


Bahan tumis:
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Penyediaan:
1. Set periuk ke butang stir fry. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin dan tumis sekejap sampai wangi dan naik minyak. Proses ini sekejap sahaja kerana PC Noxxa cepat panasnya.
3. Masukkan ayam kampung dan kacau perlahan jangan sampai tulang ayam merosakkan lapisan non-stick periuk. Masukkan sikit air dan kacau perlahan.
4. Masukkan santan, kerisek, garam, gula melaka serta asam keping. Kacau perlahan.
5. Tutup periuk dan set butang high pressure 30 minit. Pusing tombol ke pressure.
6. Periuk akan beep selepas 30 minit dan pusing tombol ke steam. Biarkan wap keluar. Setelah wap tekanan semua telah dikeluarkan, buka tutup periuk dan rasakan garam gulanya. Tambah mana yang perlu ikut citarasa. Hidangkan.

Selamat mencuba.

Nota : Jika menggunakan periuk biasa, pastikan ayam dimasak sehingga betul-betul empuk.


No comments:

Post a Comment