Thursday, August 21, 2014

Donut Lembut Menggebu...


Gemar makan donut. Hummm...anak2 memang suka makan donut kan? Ibu ayah pun ada yang menggemari donut. Donut dalam gambar ini adalah hasil resepi HaSue dan CT Delima. Alhamdulillah, selalu donut saya tak selembut donut ini walau dah banyak kali cuba. Resepi kawan2 pun selalunya tidak ada sukatan khusus. Itu sebabnya selalu tak menjadi. Yang ini, alhamdulillah. Makin sukalah saya ke dapur.

Resepinya:

500 gm tepung gandum berprotein tinggi tapi hasilnya lebih baik jika guna tepung gandum
1 peket yis segera -11gram jenama mauripan tapi sy memang guna yis kotak 500g tu jadi saya ambil 1 camb
50 gm marjerin...mentega pun boleh
1 camb shortening (lemak sayuran) - Guna terlebih sikit pun takpe
2 camb gula pasir
2 camb susu pekat / 2 sudu makan susu tepung (ikut citarasa) - Guna kedua2 lagi sedap
1 biji telur - dipukul sekejap
1/2 camt garam
Gula halus atau topping kegemaran
190 ml - 200 ml air suam2 kuku (bergantung pada kualiti tepung)

Cara-cara:
1. Tuang air suam ke dalam mangkuk adunan. Masukkan yis segera,gula pasir,susu,marjerin dan shortening. Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.

2. Apabila yis mula berbuih, ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dpukul sedikit dan juga garam.

3. Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu (bila dah sebati, kacau satu arah saja menggunakan sudu).

4. Ayak lagi tepung selebihnya,gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan. (Saya guna KA mixer...tak guna tangan)

5. Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tepi mangkuk adunan.

6. Doh tidak perlu direhatkan,(kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min) boleh terus sahaja dicanai setebal setengah inci. Tambah sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini..Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan. Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dipanaskan dengan api perlahan..Gunakan minyak yang banyak untuk mengoreng.

7. Setelah minyak agak panas, perlahankan sedikit api, masukkan donut tetapi jangan terlampau penuh sebab donut ni akan mngembang lagi ketika digoreng (sebab adunan mengandungi telur).

8. Apabila siap, hidangkan donut dengan topping kegemaran.



Anda juga boleh menggunakan resepi yang saya juga pernah cuba dari blog Bila Chah ke Dapur...Donut ni pun lembut juga..

Bahan-bahan:

2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil yis kering (mauripan)
1 1/2  sudu besar shortening
2 sudu besar susu tepung
1 sudu besar bread softener
1 sudu kecil donut improver
2 sudu besar gula
1/4 sudu kecil garam halus
1 cawan air (tambah atau kurangkan sedikit jika perlu)


Cara-cara:
§     Campurkan semua bahan kecuali garam dan air. 
§     Gaul rata dan masukkan air sedikit demi sedikit. 
§     Bila sudah mendapat adunan yang tidak melekat pada tangan, masukkan garam. 
§     Uli hingga menjadi doh yang kenyal dan agak elastik. 
§     Untuk menentukan doh yang ok, tekstur tepungnya menjadi halus dan tidak menggerutu. Gula juga akan hancur sepenuhnya.
§     Tutup doh dengan plastik dan rehatkan hingga naik dua kali ganda. 

Tips Chah:

Untuk mempercepatkan proses yis bertindak balas, masukkan air panas dalam mangkuk dan letakkan dalam rak yang paling bawah dalam oven. Manakala doh tadi letakkan di rak yang paling atas. Ini kerana proses pengembangan yis akan menjadi aktif dalam suhu yang suam dan lembab. Cara lain : panaskan oven sebentar hingga mencapai suhu 37-38 darjah C (suam) Tutup api oven dan rehatkan doh di dalam oven tersebut

§     Bila doh sudah mengembang, tumbukkan udara yang terkandung di dalamnya dan bentukkan mengikut paten kesukaan. 
§     Rehatkan lagi hingga naik sekali ganda. 
§     Goreng dengan api yang sederhana hingga garing di luar dan gebu di dalam. 
§     Salut dengan gula atau sebarang topping kesukaan. 
§     Resepi ini pun saya mix / uli guna KA jugak...yelah, dah ada pembantu kan? Jadi tak perlu berpenat guna tangan.

No comments:

Post a Comment