Friday, August 29, 2014

Asam Pedas ala Chef Wan dan Chef Sabri

Hari ini hari gembira buat saya kerana anak yang tinggal di asrama akan balik. Alhamdulillah. Ramai sikitlah kat meja makan nanti. Seronok makan ramai-ramai. Anak pun dah minta itu ini makanan kegemarannya untuk dimasak. Tiga hari peluang cuti akan dimanfaatkan sebaik mungkin. Naik cuti nak bertarung lagi di medan peperiksaan.

Jadi kali ini saya masak asam pedas sekali lagi. Ikan patin Pahang masih berbaki seekor. Bolehlah dinikmati untuk juadah makan malam. Kali ini saya mencuba resepi Chef Sabri.

Resepi Chef Sabri:

5 sudu makan minyak masak
2 ulas bawang putih dihiris
1 biji bawang merah dihiris
1 inci halia dihiris
1 camt udang kering dikisar
5 camb cili kisar
2 liter air
1 kuntum bunga kantan
40g daun kesum
3 keping asam gelugur
800 g ikan pari ( saya masak ikan patin )
2 biji tomato belah 4
8 biji kacang bendi
1 camt serbuk ikan bilis
Garam gula

Penyediaan:

1. Panaskan kuali. Masukkan minyak, bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering. Kacau hingga naik bau.
2. Masukkan pes cili dan kacau hingga pecah minyak.
3. Masukkan air, daun kesum, bunga kantan dan asam gelugor. Kacau hingga mendidih selama 5 minit.
4. Masukkan ikan dan reneh 10 minit. Masukkan tomato dan bendi.
5. Kacau perlahan 3 minit.
6. Masukkan serbuk perasa ikan bilis, gula dan garam secukup rasa.



Resepi asam pedas Chef Wan:

125ml minyak sayuran
125ml jus asam jawa
1 keping nanas dipotong kecil
2 biji tomato dipotong baji
4 camb air
1 kuntum bunga kantan potong 4
4 biji cili padi dibuang biji
2 biji cili merah dipotong memanjang - buang biji
10 tangkai daun kesum
1 ekor ikan siakap 800g
2 camb jus limau nipis
2 helai daun limau purut diracik halus
2 tangkai daun ketumbar dicincang
Garam gula secukup rasa

Bahan pes rempah:

8 biji cili merah buang biji
3 bijicili padi buang biji
6 biji buah keras
1 inci kunyit hidup
2 camt belacan
3 tangkai daun ketumbar
2 helai daun limau purut
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia muda

Proses penyediaan:

1. Satukan bahan pes rempah dan kisar lumat
2. Panaskan minyak dan tumis pes rempah hingga naik bau.
3. Masukkan jus asam jawa, nanas dan tomato serta air.
4. Didihkan dan biar kuah pekat. Perasakan garam gula. Masukkan bunga kantan, cili padi, cili merah serta daun kesum.
5. Letak ikan dalam pinggan kemudian tuang kuah dan stimkan dalam periuk kukus 15-20 minit hingga ikan masak. 
6. Setelah masak, curah jus limau nipis ke dalam ke serata ikan.
7. Bolehlah dihidang.


Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment