Sunday, August 30, 2009

Kek Lapis Winter Sonata

Bahan-bahan:

25 biji kuning telur
5 gelas putih telur
2 gelas tepung hongkong
2 gelas gula halus
1 camt entimol
½ sudu ovelette
16oz mentega
1 gelas nestum
1 botol kecil korlick
500gm coklat biji
1 tin kecil kaya
1 peket santan cream
6 camb susu manis
Perisa pandan, strawberi dan keladi
Pewarna hijau, merah, ungu

Aturannya:
1. Pukul telu dengan gula dan ovelette hingga kembang
2. Pukul susu dan mentega hingga sebati
3. Satukan adunan
4. Masukkan entimol dan horlick
5. Bahagikan 3 bahagian
a. Hijau + pandan
b. Ungu + keladi
c. Kaya + merah dan strawberi
6. Bakar setiap lapisan berselang seli dengan coklat biji

Nota:
Resepi2 kek lapis Sarawak ini merupakan sumbangan rakan KDP-OUM BPG Jan 2007 IPIS. TQ Kak Badiah. Selamat mencuba kepada yang berminat.

No comments:

Post a Comment