Sunday, August 30, 2009

Umai udang

Bahan-bahan:
  • 5 ekor udang sederhana (dibuang kulit, dicuci dan dipotong kecil2)
  • 3 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 1/2 inci belacan*
  • 1 biji cili merah*
  • 1 biji bawang besar (dimayang)
  • 3 biji cili api (dihiris)
  • 1 sudu mkn kacang tanah (yg tlh digoreng dan ditumbuk)
  • 1 sudu makan cuka
  • 5 biji limau kasturi (ambil jusnya)
  • Sedikit garam dan gula
  • Untuk hiasan (jika suka) : Hirisan bunga kantan, daun kunyit, daun sup, daun ketumbar atau hirisan serai.

Aturannya:
  1. Perapkan udang bersama perahan limau dan garam di dlm satu bekas/mangkuk dan biarkan seketika.
  2. Tumbuk bahan yg bertanda * hingga lumat. (cili merah boleh ditumbuk atau dihiris shj)
  3. Masukkan bahan * dan kesemua bahan yg selebihnya ke dlm bekas/mangkuk perapan udang tadi. Gaul sampai sebati.
  4. Perapkan di dlm peti sejuk sekurang2nya satu jam ( udang tersebut akan masak sendiri setelah dicampurkan dgn bahan2 tadi).
  5. Hidangkan dgn nasi panas. Memang sedap.

No comments:

Post a Comment