Monday, May 28, 2012

Sotong Celup Tepung

Sotong celup tepung antara menu yang diminati ummie sekeluarga. Cuma selalunya bila digoreng selalu tepungnya tak begitu melekat malah lemau setelah sejuk. Beberapa hari lalu ummie ada terbaca tentang cara hendak melekatkan tepung dengan sotong dan sekaligus merangupkannya. Menurut sumber tersebut (kalau tak silap, majalah) kita perlu campurkan sedikit tepung kentang ke dalam adunan batter.

Jadi kali ini ummie try n error untuk menggoreng sotong. Sotong perlu dicelur dahulu untuk mengurangkan airnya dan merangupkan gorengannya nanti. Selain celur boleh juga kita goreng tanpa minyak sekejap atau kukus supaya ia separuh masak.

Anggaran adunan batter untuk sekilo sotong:

60gm tepung gandum
80gm tepung beras
60gm tepung kentang
1/2 sdt serbuk kari
1/2 sdt serbuk kunyit
garam dan air secukupnya
sebiji telur (asingkan putih dan kuning)
telur putih dipukul hingga kental (meringue) atau boleh juga masukkan saja sebiji sekaligus

Satukan semua bahan kecuali telur putih yang perlu dipukul asing. Dah siap campuran, kaupbalik meringue ke dalam adunan. Celup sotong dan goreng dalam minyak terendam supaya sotong masak rata. Insyallah hasilnya lebih baik dan rangup. Enak dinikmati dengan sos cili atau sos buatan sendiri seperti sos keropok lekor Terengganu. Cubalah.

No comments:

Post a Comment