Saturday, September 20, 2014

kacang Pool



Siap pack untuk bekalan my kasih, anak dara ke tuisyen hari ini...

Kacang Pool Haji...kegemaran kami sekeluarga. Acara wajib jika ke selatan tanah air, kami akan ke Plaza Larkin untuk menikmati keenakan Kacang Pool Haji yang terkenal tu. Sedap sungguh. Malah kami juga akan menikmati laksa Johor di situ...gerai bersebelahan. Alhamdulillah, menepati citarasa saya, suami dan anak-anak. 

Cuti kali ini saya tidak ke mana2 memandangkan 3 anak menghadapi peperiksaan besar dalam hidup masing2. Kelas tambahan, study kendiri, itulah acara cuti kami kali ini. Pendek kata anak dan umi bergelumang kertas. Hihi...

Tatkala duduk2 kat rumah macam ni, terkenang kacang pool yang sedap tu. Hummmm...resepi ada...buku Chef Hanieliza tu. Apa lagi...watpe duduk2 aje...masak kacang pool ada juga faedahnya daripada terkenang2 aje kan.

Resepi:

Bahan A

400g daging kisar...saya guna daging ayam cincang sbb itu aje stok yang ada...malas nak keluar lagi
10 ulas bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
2 sudu makan rempah kurma
1 sudu makan rempah kari daging (saya guna rempah Terengganu Cap Bunga Ros yang terkenal tu)
1 tin kacang pool (kacang parang dalam tin jenama Kimball
1 cawan air ( saya guna satu cawan santan cair)
1/2 cawan minyak masak ( saya guna olive oil)
Garam dan perasa secukupnya.

Saya tambah:

1 sudu besar penuh2 cili kisar*
1 kiub pati ayam**
1 sudu besar gula**
   **untuk rasa lebih umphhhhh...heee

Kacang Pool / Kacang Parang

Penyediaan:

1. Leraikan daging guna penekan burger dan ketepikan.
2. Kisar bahan bertanda *.
3. Tumis bahan kisar hingga wangi.
4. Masukkan rempah kurma dan rempah kari daging.
5. Kacau sehingga pecah minyak.
6. Masukkan daging dan kacau sebati hingga semua daging lerai.
7. Masukkan kacang pool, air atau santan cair tu, serta kiub pati ayam dan masak hingga mendidih dan kuah pekat.
8. Perisakan dengan garam, perasa dan gula ikut citarasa.
9. Sedia dihidang.

Bahan B (hiasan):

4 biji cili hijau dihiris
1 labu bawang besar didadu
8 keping roti bakar...roti sandwich atau roti perancis ( utk makan 4 org)
4 biji telur mata
4 biji limau kasturi
2 biji tomato didadu...

Selamat mencuba. Hummm, yang penting tak perlu tunggu ke Larkin untuk menikmati Kacang Pool. Terima kasih Chef Hanie.


Ini versi untuk bekalan anak ke tuisyen...jadi tiada hiasan lain kecuali telur mata...

No comments:

Post a Comment