Saturday, September 6, 2014

Swiss Roll Blueberi



Lama sungguh tak masak swiss roll ni. Teringin pula tatkala mentelaah buku resepi baru Chef Lin (Norzailina Nordin). Padahalnya, saya memiliki pelbagi resepi swiss roll sebelum ini. Kini, teruja mencuba sebab dah timbul keinginan pula menikmatinya.

Alhamdulillah, roll ini sangat gebu dan enak dimakan. Cuma saya tak berani makan banyak. Maklum, takut menganiaya badan pula. Namun seronok melihat anak2 menikmatinya. Saya hidang kosong sebab tak mahu anak2 makan banyak lemak dan gula.



Bahan-bahan:

3 biji putih telur
1/4 camt garam
3/4 cawan gula kastor
6 biji kuning telur
1 cawan tepung superfine
1/3 cawan mentega dicairkan


Penyediaan:

1. Alas loyang 11 in dgn kertas baking dan lenser dengan mentega
2. Panaskan oven dengan suhu 200C
3. Putar putih telur dengan garam hingga menjadi meringue.
4. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan putar lagi hingga kental
5. Masukkan putih telur dan pukul sebati
6. Masukkan tepung dan kaup balik hingga sebati. Tidak perlu putar.
7. Masukkan mentega cair dan sebatikan.
8. Tuang adunan ke dalam loyang dan ratakan.
9. Bakar anggaran 15 minit sehingga masak.
10. Terbalikkan kek yang masih agak panas dan gulung menggunakan kertas baking tadi. (Bhg atas menjadi bawah). Sejukkan seketika.
11. Buka gulungan kek dan sapukan dengan blueberi filling. Gulung semula (pastikan tanpa kertas baking. Balut dengan plastik pembalut dan sejukkan seketika.
12. Potong dan hidang.


Kek yang gebu memudahkan proses menggulung tanpa merosakkan kek. Pendek kata, kek tak patah atau pecah.


Kek yang lembut, gebu dan cantik apabila dipotong.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment