Saturday, September 6, 2014

Kek Marble Susu




Kek Marble...kek yang terkenal sejak dulu. Mengalami pelbagai transformasi hasil kreativiti golongan chef, hawa dan suri peminat masakan sama ada pakar atau amatur. Saya mencuba sekali lagi masak kek marble...kali ini menggunakan resepi Chef Lin juga (Norzailina Nordin). Hasilnya sangat cantik membuatkan hati berbunga. Alhamdulillah.

Bahan-bahan:

250 g mentega
230 g gula kastor
2 camt ovalette
4 butir telur
60 g susu pekat manis
270 g tepung superfine
1 camt baking powder
2 camb serbuk koko
2 camb susu cair
1 camt emuco coklat
pewarna merah, hijau dan coklat


Penyediaan:

1. Lenser loyang tiub berlubang tengah dengan mentega dan alas dengan kertas baking. Panaskan oven dengan suhu 190C.




 2. Pukul mentega, ovalette dan gula hingga kembang.
3. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang.
4. Ayak tepung dan baking powder ke dalam adunan dan gaul sebati.
5. Masukkan susu pekat. Gaul sebati.
6. Bahagikan adunan kepada 4 bhg sama banyak. Satu bhg biar warna asal. Satu bhg dicampurkan susu cair, serbuk koko dan coklat emulco. 2 bhg lagi dicampur warna merah dan hijau.
7. Masukkan adunan ke dalam piping beg supaya senang melakar bentuk. Picitkan adunan berselang warna ke dalam loyang. Picit ikut bentuk bulatan loyang. Selang selikan warna hingga adunan habis. Hentak perlahan loyang supaya adunan sekata.



Bakar selama 45 - 55 minit (hingga masak. Sejukkan sebelum dipotong.



Kek yang telah masak.


 Selamat mencuba.

1 comment:

  1. Assalamualaikum.
    Terima kasih sudi cuba resipi saya (Chef Lin).
    Moga sentiasa dirahmati.

    Norzailina Nordin

    ReplyDelete