Monday, March 12, 2012

MINI KEK CARROT


Koleksi terbaru silicone mould saya...sangat suka guna acuan nih...senang simpan, mudah guna dan tak melekat...


...puas hati bakar kek mini guna silicone mould...boleh kluarkn cepat dn mkn mse masih hangat...guna resepi sme mcm kek carrot...wangi serbuk buah pala dan kayu manis serta rangup dgn walnut...bentuk pun cantik menawan...

Bahan-bahan ( 15 kek mini )

• 2 1/2 cawan parutan carrot (lebih kurang 3 batang carrot)

... • 4 biji telur

• 1 cawan minyak sayuran

• 1 1/2 cawan gula putih

• 2 cawan tepung

• 1 sudu teh soda bikarbonat

• 1 1/2 sudu teh baking powder

• 1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis

• 1 sudu teh serbuk buah pala (nutmeg)

• 1 sudu teh vanilla

• 1/2 sudu teh garam

• 1 cawan kacang pecan atau walnut yang dicincang

Cara-cara

1. Panaskan oven 185 C.

2. Campurkan tepung,baking soda, baking powder, serbuk kayu manis, serbuk nutmeg, garam dan ayak.

3. Pukul telur dan gula sehingga sebati (tak payah pakai mesinl, pakai senduk kayu jer sebab tak payah nak pukul lama lama). Setelah sebati, masukkan minyak dan pukul lagi hingga sebati.

4. Masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit kedalam adunan telur dan kacau sebati

5. Masukkan vanilla, parutan carrot, dan kacang cincang. Kacau sebati, lepas tu tuang dalam acuan...bakar lebih kurang 20 minit...

No comments:

Post a Comment