Monday, March 12, 2012

PAI COKLAT


Bahan pastri:
250gm tepung gandum
1 camb gula kastor
... 125 gm mentega
1 bj telur
2 camb susu segar
sedikit garam
...pukul mentega n gula kastor diikuti tepung dn telur
...gaul sebati hingga mjadi doh
...rehatkan doh satu jam
...canai doh setebal 1/8cm dn alaskan tin pie dgn majerin cair
...cucuk pmukaan doh dgn garfu
...bakar doh separuh msk 10-15 min suhu 200djh

bahan inti:
2 bj telur
150gm gula kastor (sy guna 100gm shj)
130 gm gula perang (sy guna 100gm shj)...manis sgt dua2 nih karang
1 camt esen vanilla
250 gm mentega dicairkan...
150gm tepung gandum
130 gm coklat chips atau coklat parut
130 gm walnut
...pukul telur, gula perang, gula kastor dn esen hingga kembang
...masukkn mentega cair diikuti tepung
...masukkan coklat chip dan walnut...simpan sikit utk hiasan
...kacau adunan sebati
...tuang ke dlm kulit pai
...bakar suhu 200 selama 25-30 min (jgn terlebih bakar, x sdp
...tabur dgn coklat chip dn walnut sebelum hidang

...pai ni sdp, garing di luar dn lembut di dlm...bdk2 asyik melayan coklat dn walnut tuh.

No comments:

Post a Comment