Tuesday, March 13, 2012

Tat Telur

erm, lama tak masak tat telur ni...beli selalu tak leh tahan juga, satu dah rm 1.50...so, masak sendiri lebih baik dan puas hati...


nak buat tak susah...


bahan2 pastri:

400gm tepung gandum

200gm mentega

50gm susu tepung

100gm gula icing

1 bj telur....campur smua bahan dan uli, pastu rehatkan doh anggaran sejam...



bahan inti telur:

5 bj telur

200gm gula pasir

1/2 cawan susu cair

1 1/2 cawan air


....masak gula bsama air hingga larut...biarkan sementara telur dipukul sampai sebati. Campurkan air gula sikit2...dn masukkan susu...kemudian tapis sebelum dimasukkan ke dlm doh yang telah siap dimasukkan ke dlm acuan...bakar lebih kurang 25 minit suhu 200 C...selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment