Monday, August 4, 2014

Apam Pisang Tanpa Telur Dan Minyak


Assalam. Kebetulan ada pisang lemak manis masak ranum, teringin pula menikmati apam pisang yang sihat dan mudah ini. Resepinya walau mudah tapi ia enak dan menjimatkan. Tak rugi menyediakan menu ini. Alhamdulillah.

Sumber : Mas
Resepi asal : Kak Fida@myresepi.com

Bahan :
·                     1 cawan pisang lecek
·                     1 cawan gula perang / gula halus 
·                     2 cawan tepung naik sendiri - diayak
·                     1 1/2 sudu kecil bicarbonate soda - diayak 
·                     4 sudu besar susu segar - Mas tambah lagi 3 sudu besar air sebab adunan nampak agak pekat, tapi saya tambah lagi dengan kepekatan yang biasa saya masak apam
·                     1 sudu kecil esen pisang/esen vanilla
Cara membuatnya :
1.             Tepung naik sendiri dan bicarbonate soda diayak bersama.
2.             Pisang lecek, gula halus @ gula perang, esen pisang @ esen vanila dan susu dikacau rata @ sebati. Guna whisk belon saja.
3.             Masukkan bahan2 ayak tadi dan kacau hingga sebati.
4.             Tuang adunan dalam acuan kecil atau loyang yang digris dan dipanaskan dahulu dan kukus hingga masak. Saya guna acuan apam dan kukus selama 15 minit.

5.             Hidangkan dengan kelapa parut putih yang dikukus jika suka.

No comments:

Post a Comment