Sunday, August 10, 2014

KEK PLUM CARAMEL




Mencuba resepi Chef Ina Garten dalam rancangan Barefoot Contessa di Asian Food Channel. Walau tak pasti sukatannya namun alhamdulillah menjadi dan sedap rasanya. Buat kali pertama suami betul2 makan kek ni dan cakap sedap, selalu dia makan je tanpa komen. Alhamdulillah.

Bahan-bahan:

6 biji plum dibelah dua dan dibuang biji

1/2 cawan gula dijadikan gula hangus
1 cawan air
6 camb butter
3/4 cawan gula
2 butir telur ayam gred A
1 camb kulit lemon parut
1 camt esen vanilla
1 cawan krim masam (yogurt pun boleh)
1 cawan tepung kek + 1 camt garam
1 camb baking powder

Cara2:

1. Susun buah plum dlm acuan bulat…sy guna kaca 20cm, dan tuangkn gula hangus ke atasnya.

2. Ayak tepung, baking powder dan garam. Ketepikan.


2. Putar butter dan gula dan masukkan telur ayam satu persatu dan putar lagi hingga kembang.


3. Masukkan adunan tepung dan kacau guna senduk atau whisk belon.

4. Masukkan krim masam, kulit lemon dan esen vanilla. Sebatikan.


5. Masukkan adunan ke dalam acuan. Bakar pada suhu 250 C selama 30 minit atau hingga masa.


Selamat mencuba. 




Susunan buah plum yang telah dipotong. Terbalikkan bahagian isi menghadap bawah loyang.


Hasil yang telah masak dan dikeluarkan dari loyang.

No comments:

Post a Comment