Sunday, August 10, 2014

ASAM PEDAS IKAN PATIN


1 ekor ikan patin saiz sederhana
1 bunga kantan - belah 2
1 ikat daun kesum
1 sb pes asam jawa adabi
Kacang bendi secukupnya
2 biji tomato belah 2
Garam dan perasa

Bahan kisar:
5 ulas bawang putih
2 biji bawang merah besar saiz sederhana
1 inci halia
1 senduk cili giling (saya guna cili digiling sendiri
1 ketul belacan sebesar ibu jari

Kisar bawang, halia dan belacan. Tumis bahan kisar hingga wangi dan masukkan cili giling. Masak sehingga cili benar benar masak dan wangi. Apbl sudah terbit minyak, masukkan bunga kantan, Masukkan air mengikut citarasa jumlahnya. Masak dengan api perlahan sehingga mendidih, baru dimasukkan ikan dan asam jawa. Renih atas dapur dan masuk daun kesum, kacang bendi, tomato, garam dan serbuk perasa. Sesuaikan kepekatan kuah ikut citarasa....

No comments:

Post a Comment