Wednesday, August 6, 2014

Kuih Cara Manis


Sumber : Pn Zaine Hj Puteh

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
5 helai daun pandan dikisar dengan 2 cawan air
1/2 cawan santan
2 biji telur
2 camb minyak sapi
Garam secukup rasa
Gula pasir secukupnya sebagai inti

Penyediaan:

1. Blend tepung bersama air pandan
2. Masukkan santan, telur dan garam. Kisar lagi. Tapis ke dalam jug bermuncung tajam supaya mudah menuang adunan atau ke dalam mangkuk dan boleh gunakan senduk untuk memasukkan adunan ke dalam acuan.
3. Lenserkan acuan dengan minyak sapi. Panaskan acuan atas api perlahan. Tuangkan adunan. Apabila agak kering, bubuh sedikit gula sebagai inti. Tutup acuan dengan tutup periuk agar kuih cara cepat masak.
4. Setelah masak, angkat dengan berhati2 dan ulang proses yang sama hingga adunan habis.

Tips Pn Zaine: Supaya cara manis tidak berair, masukkan separuh adunan terlebih dahulu. Tunggu hingga agak masak baru bubuh gula dan kemudian tambahkan sedikit lagi adunan menutup gula. Bakar hingga masak.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment