Sunday, August 10, 2014

PUDING NAGA MERAH

Alhamdulillah. Setelah membiasakan diri dengan agar-agar serbuk, akhirnya saya berjaya mengolah sendiri puding naga merah. Kebetulan ada banyak stok buah naga. Takut rosak dan terbuang begitu sahaja, lebih baik dimasak untuk dinikmati sekeluarga. Alhamdulillah, hasilnya sedap dimakan ketika berbuka puasa bulan lepas.


Bahan-bahan:

1 pek agar2 serbuk 10g
850 air sejuk
200g gula
2 butir telur
1 camt esen vanilla
1 biji buah naga
1 tin susu cair
Secubit garam



Cara-cara:

1. Kisar buah naga bersama susu
2. Masak agar2, gula dan air hingga ia larut
3. Masukkan telur ke dalam mangkuk dan godak2 guna garfu, masukkan ke dalam periuk agar2 dan kacau supaya tidak berketul
4. Masukkan buah naga kisar dan kacau
5. Masukkan garam dan vanilla
6. Tuang ke dalam loyang atau acuan kesukaan dan sejukkan
7. Sejukkan ke dalam peti ais untuk menikmati puding yang mengujakan.
Selamat mencuba.


No comments:

Post a Comment