Saturday, August 9, 2014

Nasi Kerabu

Sumber resepi : Azie Kitchen dan Wanzafalis
Sumber resepi : Arwah Emak 

Nasi kerabu putih

Alhamdulillah...sampai juga hajat nak masak nasi kerabu sendiri. Selalu masak stail Terengganu arwah mak masak...gaul semua bahan sambal, ulam dan serunding ikan. Kali ni cuba stail Kelantan pulak.
Sambal Kelapa

Bahan-bahannya:

Sebiji kelapa parut disangai garing (warna dark brown) dan ditumbuk lumat (jangan sampai pecah minyak)
5-6 ekor isi ikan selayang/sardin atau kembung (paling baik dibakar kerana akan kurang hanyir berbanding dikukus atau direbus)
6 ulas bawang merah
10-15 biji lada hitam

2 inci halia
3-4 batang serai (lihat saiz)
gula/gula melaka, garam secukup rasa 

Cara:
Tumbuk halus/lumat semua bahan. Gaulkan hingga sebati/mesra. Nak kisar guna blender pun ok tapi kalau blend pastikan air sikit dan sangai semula semua bahan setelah ditumbuk dengan kelapa sangai sehingga ia kering.

Sambal Tumis
1 kg santan
5-7 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia
3-4 batang serai
10 biji cili kering
Gula/gula melaka
Asam keping
Budu
Garam (rasa dahulu, takut terlebih masin)

Cara memasak:

Masukkan santan dalam periuk. Biarkan hingga menggelegak, tak kacau pun takpe.
Kisar semua bahan kecuali asam keping. Masukkan dalam santan yang sedang menggelegak tadi bersama asam keping. Kacau sekali-sekala.Masukkan gula,budu dan garam. Masak sampai kuah pekat dan pecah minyak. Rasanya mesti masam, manis dan masin.

Ulaman:

Timun
Kacang panjang
Kubis
Bunga Kantan
Daun Kesum
Taugeh
Racik halus dan gaul bersama.
Pucuk Serai Kayu / pucuk daun salam

Air Lada :

10 biji cili padi merah
Cuka
gula
garam
Cili ditumbuk/dimesin bersama-sama dengan gula dan garam (1 bhgn garam, 2 bhgn gula) dan dibancuh dengan cuka.

Nasi

Nasi putih atau,
Nasi biru (campurkan pewarna biru atau kalau ada, air bunga telang - dan campurkan daun limau purut serta serai untuk aroma) atau,
Nasi kuning

Budu

Satu botol budu
Satu botol air (guna botol budu)
1 labu bawang merah - hiris
2 batang serai - hiris
2 helai daun limau purut - potong
2 biji limau nipis
3 cili api

Cara : Masak semua bahan sampai mendidih kecuali limau nipis. Dah masak, perahkan limau tadi. Boleh saje masukkan sekali kulitnya ke dalam budu yang telah masak.

atau

Budu tak dimasak pun takpe, cuma perahkan asam limau ke dalamnya.

Lauk:
Solok lada
Daging/ayam bakar
Ayam goreng
Ikan celup tepung
Keropok goreng

Telor masin
Selamat mencuba.

Nasi kerabu biru

No comments:

Post a Comment