Sunday, August 3, 2014

Singgang Daging


Kadang-kadang puas fikir nak masak apa untuk keluarga. Lauk dalam peti beku banyak tapi idea je yang kurang. Huhu. Terfikir pula nak masak ringkas yang tak payah berdiri lama-lama di dapur. Hummm, maka jadilah singgang daging nih. Lama sungguh tak masak nih.

Bahan-bahan:
500 g daging lembu dipotong kecil
10 tangkai cili kering atau 2 sudu cili kisar
5 ulas bawang merah
2 cm kunyit hidup
1 ke 2 helai daun kunyit
5 helai daun limau purut
2 batang serai diketuk
2 keping asam gelugor
2 biji buah tomato dibelah empat (optional)
Garam dan perasa secukupnya.
Minyak dan air secukupnya.

Mesin lumat 4 bahan teratas. Tumis sehingga wangi. masukkan daging dan biarkan sebentar sehingga sebati dan mesra dengan bahan tumisan. Masukkan air,serai serta asam gelugor dan rebus hingga empuk. Masukkan semua bahan lain dan biarkan didih sekejap. Perisakan garam dan perasa. Sedia dihidang.


No comments:

Post a Comment