Bergedil kentang antara menu kesukaan anak2 sama ada dimakan kosong, dengan nasi panas atau dengan soto. Proses pembuatan tak susah dan tak ambil masa lama. Kalau buat sendiri dengan bawang goreng homemade, hummmm...aromanya begitu menyelerakan.
Bahan2:
1 kg kentang dicuci bersih dan direbus dengan kulitnya sekali...jadikan wedges dan goreng pun boleh.
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih* dimayang, digoreng dan ditumbuk lumat
20gm daun sup dihiris halus
2 biji telur
1 sdb pati pekat ayam
Minyak masak untuk menggoreng
1 sdt garam
Penyediaan:
Lenyek kentang hingga lumat
Masukkan semua bahan lain dan gaul sebati. Perisakan garam secukupnya.
Ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan sedikit. Buat hingga adunan habis.
Dalam mangkuk lain, pecahkan telur (secukupnya) dan pukul sebati.
Salutkan bergedil dengan telur.
Goreng hingga masak, keperangan dan toskan.
Sedia dihidang...
No comments:
Post a Comment