Serabai kat atas tu guna kuali nonstick vantage. Yang gambar bawah pula, acuan lama. Aluminium. Ada banyak dijual di kedai2 perkakas rumah. Sekali naik kuali dapat 4 keping. Jadi, yang nonstick tu lebih jimat masa dan tenaga. Nak balik2kan pun senang.
Bahan2 serabai:
500gm tepung beras
300gm nasi dikisar bersama sedikit air hingga lumat
1 liter santan suam (masak kejap je atas api hingga suam, tak perlu mendidih)
1 1/2 sdt yis atau baking soda (saya suka guna yis)
Secubit garam
Penyediaan:
Campurkan yis dengan santan suam dan kacau sebati
Campurkan kesemua bahan hingga larut (kecairan sama seperti bancuhan kuih cara)
Perap 2 jam
Panaskan pan
Masukkan bancuhan 2/3 acuan
Balik2kan dan masak hingga garing
Serawa durian / Kuah Durian
2 tray kecil isi durian (boleh agak nak banyak atau sikit)
500ml santan
1 cawan gula perang lembut (saya suka guna manisan aka gula tapak made in Terengganu)
Secubit garam
2 helai daun pandan disiat dan disimpul
Penyediaan:
Masukkan semua bahan ke dalam periuk
Kacau selalu hingga masak
Boleh sesuaikan kepekatan dengan menambah ir masak panas jika perlu
Boleh dihidang dengan serabai yang telah siap dimasak...
Assalamualaikum, kak tun nak tanya,kuali nonstick vantage tu brand apa,ya.boleh ke dapat selain di langkawi.terima kasih
ReplyDelete