Friday, December 11, 2015

Nasi Lemak Halba dgn Sambal Ikan Tongkol Sedap

Warga Terengganu dan juadah nasi berlauk ikan atau apa2 menu berasaskan ikan tidak dapat dipisahkan. Ini merupakan menu nostalgia yang boleh mengundang sendu. Apatah lagi apabila menikmati menu ini sambil mengenang saat2 manis tika kecil, tika kanak2 dan remaja sebelum dibawa pergi si dia jauh dari ayah bonda dan hidup merantau. Walau boleh sampai ke kampung halaman dalam satu hari, namun setelah ketiadaan ayah bonda, ia jadi nostalgia pilu di jiwa.

Kebetulan, minggu lepas beli dua ekor aye itam atau ikan tongkol hitam jenis isi pejal yang biasa dijadikan lauk gulai dagang masih berbaki. Beli dua ekor, rebus dengan asam keping dan sedikit garam. Satu ekor berat hampir 2 kg. Potong 4 dan seekor dijadikan lauk nasi dagang dan baki satu ekor lagi, hari ini dijadikan lauk nasi lemak halba yang beraroma dan pastinya sedap sangat2.

Nasi lemak di bumi Terengganu popular dimakan dengan sambal ikan tongkol. Tidak seperti di negeri2 lain...makan bersama aneka lauk pauk dan ada bilis goreng serta kacang tanah goreng. Suami saya tak berapa gemar nasi lemak lauk ikan ni pada mulanya, tapi anak2 suka sangat. Tapi, alhmdlh...la ni, suami dah boleh makan dengan berselera. Anak2 pula saya ajar makan sekali bahagian hitam isi ikan tu sbb bahagian tu amat baik untuk fungsi otak.


Nasi Lemak Halba.

Bahan2:

4 pot beras wangi
3 cawan santan
1 cawan air kelapa
Air secukupnya (ikut tanda sukatan pada pot periuk...air ditambah hingga cecah angka 4 iaitu 4 pot) atau boleh lebihkan sikit sahaja
2 ulas bawang merah dimayang halus
1 inci halia dihiris nipis
1 sdt halba
2 helai daun pandan dicarik2 dan disimpul
Secubit garam

Penyediaan:

Campurkan semua sekali ke dalam periuk dan tanak hingga masak.
Gemburkan nasi guna spatula setelah nasi masak dan off suis.
Biarkan sebentar.
Sediakan sambal ikan. Lebih pedas lebih sedap.



Sambal Ikan Tongkol Sedap

Bahan A:

1 ekor ikan tongkol di potong 3 atau 4 keping bergantung saiz...
2 keping asam gelugor
Sedikit garam
Air separas separuh ketinggian ikan

Bahan B:

25 tangkai cili kering dicuci, direndam air panas mendidih...biar lembut baru ditoskan*
6 ulas bawang merah*
1 labu bawang besar*
1 inci halia*
1 sdt pes asam jawa
Garam secukupnya
Seketul manisan / 2 sdb gula merah / gula pasir
Sedikit air rebusan ikan
Minyak untuk menumis


Penyediaan:

Rebus bahan A dan sejukkan
Kisar bahan bertanda * sekaligus
Tumis bahan kisar sehingga terbit minyak dan wangi
Masukkan sedikit air rebusan ikan, anggaran satu atau dua senduk...kacau dan didihkan...atau kalau sedikit je air tu, masukkan aje semuanya
Masukkan pes asam jawa\
Masukkan ikan...kacau
Didihkan lagi hingga agak pekat
Tambahkan garam gula dan perasa jika suka
Samnal ini perlu sedikit manis baru betul2 sedap...tp janganlah pulak manisnya mengalahkan bubur...hehehehe
Selamat mencuba...



No comments:

Post a Comment