Saturday, December 5, 2015

Sotong Cendawan Shitake


Sotong cendawan shitake ni, menu yang saya masak lewat malam tadi...pun main campak2 aje apa bahan ada kat dalam peti ais. Kebetulan, suami balik agak lewat malam dan katanya belum sempat makan malam. Selalunya, kalau dah lewat, suami tak pernah pula minta nak makan nasi. Kebetulan juga, dibawanya sekali sotong yang dibeli di NSK. Lauk daging masak merah pula dah nak habis diratah anak2...jadi saya masak la atas permintaan menggunakan bahan2 yang ada. Alhamdulillah, masih berbaki cendawan shitake segar dan capsicum hijau dan merah. Jadilah.

Bahan2:

1 kg sotong basah segar dibersihkan dan dibuang kulit
1 labu bawang besar dipotong bulat
2 ulas bawang putih diketuk
1 inci halia dimayang
2 biji capsicum dipotong dadu
1 pek cendawan shitake segar dihiris
Secubit serbuk lada hitam
3 sdb kicap manis
2 sdb sos tiram
Garam perasa secukupnya
Sedikit minyak utk menumis
Setitis dua minyak bijan

Penyediaan:

Celur sekejap sotong dalam air mendidih...kejap aje..dua ke tiga minit...tapis dan toskan
Tumis bawang putih dan halia
Masukkan sotong dan cendawan serta capsicum
Gaul rata
Bubuh serbuk lada hitam
Tambahkan kicap dan sos tiram
Gaul rata
Perisakan garam dan perasa, gaul
Titiskan beberapa titis minyak bijan
Gaul sebati dan biar kuah mendidih sekejap
Sedia dihidang dengan nasi panas...
Alhamdulillah...kenyang sidia...


No comments:

Post a Comment