Sunday, December 6, 2015

Roti Wholemeal Homemade Cecah Kerutuk Ayam

Roti suatu menu asing yang tak terjangkau dek fikiran suatu ketika dahulu, bahawa ia akan dapat dimasak sendiri di rumah. Ketika kecil di K Terengganu, arwah emak selalu beli roti bantal di kedai Pak Lah Yunan tak silap saya. Waktu muda remaja, saya akan singsah di kedai itu kalau lalu di depannya. Atau sengaja ke situ. Kalau sampai di kedai Pak Lah...hummm...aromanya menyelerakan.

Apabila pindah ke Klang, saya selalu pula membeli roti benggali di pekan Klang, kedai roti benggali di simpang 3 jalan nak ke stesen keretapi dan ke Kg Jawa. Walaupun laluan balik kerja dari Seksyen 17 Shah Alam ketika itu ada laluan pintas di Jalan Dato Mohd Sidin, tapi saya selalu juga rentas pekan Klang semata2 nak singgah beli roti benggali. Hehehehe. Sekarang, pekan itu dah banyak berubah. Berbeza drp 20 tahun dulu. Jarang dah lalu situ. Kedai tu entah ada entak tidak lagi sekarang.

Ketika itu ada juga beberapa kali, saya cari resepi roti benggali kesukaan saya di internet. Malangnya tiada. Beberapa tahun lepas, alhmdlh...jumpa. Pertama kali saya lupa dr blog siapa. Yang saya ingat dr laman kongsi resepi. Terima kasih sangat2 kpd tuan punya resepi asal kerana, percubaan pertama saya sudah menjadi. Waktu itu, teruja buat roti sebab dah ada KA Mixer. Seronok betul saya. La ni nak buat roti, nak makan roti, dah tak jadi masalah. Banyak resepi roti telah saya pelajari dari buku, internet dan juga melalui televisyen.


Resepi asal roti benggali:-

Bahan A (gaul bersama):

350 tepung roti high protein
1 camb shortening
Secubit garam

Bahan B (campurkan dan kacau sikit...biarkan 10 min):

150 ml air suam (resepi asal 120ml ke 160ml...boleh sesuaikan ikut tepung)
1 camb yis kering
2 camb gula kastor

Penyediaan:

Campurkan kesemua bahan dan uli hingga sebati dan licin
Boleh guna mixer, BM atau uli tangan sahaja
Uli tangan, boleh saja gunakan permukaan rata, spt meja atau kabinet marmar
Atau uli dlm besen...tekan2...dan boleh hempas2...hehehe...jamin roti akan menjadi
Biarkan doh anggaran sejam sehingga ia naik dua kali ganda
Uli semula dan bahagikan kepada beberapa bahagian sama banyak
Saya selalu timbang anggaran 120gm utk dpt 5 ketul
Canai doh menjadi nipis, terbalikkan, bahagian atas jadi bhg bawah (permukaan lebih licin)
Gulung dan bubuh dalam loyang yang telah dioles majerin / butter (lihat gambar)
Panaskan oven 180-200C
Letak dulang / loyang roti atas oven kerana ia akan membantu doh kembang dengan baik (lihat gambar bawah, asal doh separuh loyang dah naik sama paras loyang)
Lepas 15 minit oven dipanaskan, masukkan loyang ke dalam oven dan bakar hingga masa...lebih kurang 30 minit bergantung oven yer....
Setelah masak, keluarkan loyang dan keluarkan roti
Rehatkan atas redai 
Sedia dinikmati



Roti wholemeal mudah dan ringkas (olahan drp roti benggali)
Oleh : Tun Abdullah

Pesanan :

Kalau nak mencuba, buat separuh adunan shj...banyak karang kalau tak jadi membazir pula...tapi buatlah dengan niat nak bagi keluarga makan, selawat selalu ketika menguli, in shaa Allah...segalanya menjadi dengan baik

Bahan A (gaul bersama):

400gm tepung roti high protein
300 gm tepung wholemeal special
2 camb shortening
Secubit garam

Bahan B (campurkan dan kacau sikit...biarkan 10 min):

350 ml air suam (air ni boleh ditambah lagi bbrp ml sewaktu menguli supaya doh tidak terlalu keras atau terlalu lembik, kena sesuaikan bergantung tepung, doh ni lebih kurang doh donut lembutnya)
2 camb yis kering
4 camb gula kastor

Penyediaan:

Campurkan kesemua bahan dan uli hingga sebati dan licin
Saya guna KA mixer, kerja mudah
Biarkan doh anggaran sejam sehingga ia naik dua kali ganda
Uli semula dan bahagikan kepada beberapa bahagian sama banyak
Saya  timbang anggaran 120gm utk dpt 10 ketul (boleh juga buat separuh adunan kalau nak makan sikit)
Canai doh menjadi nipis, terbalikkan, bahagian atas jadi bhg bawah (permukaan lebih licin)
Gulung dan bubuh dalam loyang yang telah dioles majerin / butter (lihat gambar)
Panaskan oven 180-200C
Letak dulang / loyang roti atas oven kerana ia akan membantu doh kembang dengan baik (lihat gambar bawah, asal doh separuh loyang dah naik sama paras loyang)
Lepas 15 minit oven dipanaskan, masukkan loyang ke dalam oven dan bakar hingga masa...lebih kurang 30 minit bergantung oven yer....
Setelah masak, keluarkan loyang dan keluarkan roti
Rehatkan atas redai 
Sedia dinikmati


Macam ni, dah naik elok, boleh masukkan ke dlm oven.


Roti dah masak. Setelah keluarkan drp oven, sapukan butter di atasnya ketika masih panas.




Alhamdulillah, gebu...




Lembut dan enak dimakan panas2.



Kami anak beranak, makan roti wholemeal homemade cecah kuah kerutuk ayam yang sengaja saya lebihkan kuah untuk menu malam. Alhamdulillah.




2 comments:

  1. Thanks for sharing your great recipes. BTW, appreciate if you could give me information where can I purchase the Kuali Tembaga in KL?
    I can be reached at email: jlsaa91k@gmail.com

    ReplyDelete
  2. "Titanium Sportsbook" by T-Mobile
    T-Mobile Sportsbook is the man titanium bracelet best betting babylisspro nano titanium hair dryer app available in New Jersey, with more than just you having to. titanium necklace T-Mobile has a variety of titanium damascus knives sports betting 188bet apps

    ReplyDelete