Bahan2:
Sumber : Chef Norzailina
600gm kepingan ayam
8 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
4 biji buah keras* (kisar bahan *)
3 liter air panas
3 cm lengkuas diketuk
1 kuntum bunga lawang (1 kelopak ditumbuk)
7 kuntum bunga cengkih
2/3 sdt serbuk pala
450gm tauge dibuang ekor dan dicelur
Suhun secukupnya - digoreng
2 - 3 cwn kiub nasi impit
4 tangkai daun bawang dihiris
Garam dan serbuk lada hitam secukupnya
Penyediaan:
Masak ayam, bahan kisar, air, lengkuas, bunga lawang, bunga cengkih, serbuk pala, garam dan serbuk lada hitam hingga mendidih.
Perlahankan api dan renehkan selama 35 ke 40 minit. Asingkan ayam dan carik2kan isinya.
Tutup api setelah kuah sup masak.
Hidangkan bersama bergedil.
Bahan2 bergedil:
150 isi udang dikisar
350gm kentang direbus dan dilecek
3 ulas bawang merah dimayang dan digoreng
3 tangkai daun sup dihiris halus
Garam dan serbuk lada hitam secukupnya
2 biji telur dipukul
Minyak untuk menggoreng
Penyediaan:
Satukan semua bahan kecuali minyak dan telur.
Bentukkan menjadi bulat dan leperkan sedikit.
Celup ke dalam telur dan goreng hingga keemasan.
Angkat dan toskan
Hidang dengan nasi impit, suhun, tauge, daun bawang, bergedil dan isi ayam.
Sediakan sambal cili kicap untuk dimakan bersama.
No comments:
Post a Comment