Monday, December 14, 2015

Donut Superb Gebu

 
Mengalami kesibukan beberapa hari dalam menyelesaikan pelbagai kerja sebagai pembantu peribadi suami agak melelahkan. Alhmdlh, di sebaliknya masih bercuti dan cuti persekolahan akan berakhir lebih kurang 2 minggu lagi. Dua tiga hari tak sempat update blog kerana asyik ke utara selatan timur dan barat tanah air membuatkan dapur tidak berasap. Makan luar ajelah kalau dah berpergian.

Petang ini selesai makan tengah hari dengan nasi berlauk simple, daging masak merah dan sayur campur sahaja, terus sambung masuk dapur lagi uli sedikit doh donut untuk minum petang. Kali ini saya menggunakan resepi drp facebook dengan sedikit ubah suai. Saya tak pasti tuan pye resepi asal kerana resepi tersebut dipanjangkan drp resepi org lain. Namun begitu, saya buat penambahan sedikit apabila berlaku ketidakpuasan hati melihat doh yang sedang diuli KA agak keras. Jadi saya tambah air dan shortening halal.



Melihat kemenjadian donut ini, saya rasa puas hati dan suami serta anak2 kelihatan suka dengan hasilnya yang gebu dan amat lembut.




Resepi donut superb gebu:

Bahan 1:

11gm yis kering sebarang jenama
2 sdb susu pekat manis
1  cawan air suam
2 sdb gula kastor
1/2 cawan air suam (tambahan)

Penyediaan:

Campurkan semua kecuali air suam tambahan 1/2 cawan tu... kacau sedikit...biarkan berbuih


Bahan 2:

4 cawan tepung roti/tepung gandum (hasil hari ini saya guna tepung roti sebab tepung gandum dah habis)
2 sdb buttercup
1/2 sdb baking powder
1 sdt garam halus
1 sdb shortening

Bahan 3:
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng
Gula kastor secukupnya untuk menyalut donut

Penyediaan:

Masukkan semua bahan 2 ke dlm mangkuk adunan.
Uli guna mixer atau boleh uli tangan
Masukkan campuran bahan 1 sedikit demi sedikit sambil uli speed perlahan
Kalau doh kelihatan kurang lembut, tambah 1/2 cawan air tambahan tu sikit2 hingga puas hati dgn kelembutan doh. Kalau tak puashati juga pandai2 adjust air suam tambahan.
Uli hingga doh licin dan tidak melekat pada bhg tepi mangkuk adunan...pegang pun gerenti tak melekat pd tangan
Tutup mangkuk adunan dengan tuala lembab
Biarkan 1 jam atau hingga doh naik satu kali ganda
Setelah doh naik, tumbuk2 adunan atau boleh mix lagi sekejap anggaran 5 min
Taburkan sedikit tepung pada meja kerja
Canai adunan setebal 1/2 inci dan terap
Susun doh yang dah diterap dalam dulang yang ditabur tepung
Biar 30 min hingga adunan naik sedikit
Panaskan minyak dan goreng hingga keemasan
Angkat donut yang telah masak dan toskan sekejap
Gaul dengan gula kastor (guna mangkuk dlm...goyang2 mangkuk atau masukkan gula dan donut dlm beg plastik bersih dan goyang2 hingga gula menyalut donut dengan sekata...
Selamat mencuba...








No comments:

Post a Comment