Monday, November 2, 2015

Apam Gula Merah Super Gebu

Sumber : Sisca Soewitomo (Buku Kek, Kuih Muih dan Manisan)


Bahan-bahan :

125gm gula pasir
125gm gula merah
150ml air
250gm tepung gandum
1/2 sdt soda bikarbinat
1/2 sdt yis kering
1 biji telur
100ml minyak masak


Penyediaan:

1. Panaskan air dalam periuk kukus. Sediakan acuan saiz ikut kesesuaian cup kertas. Susun cup kertas di dalamnya dan ketepikan.

2. Campurkan air dan gula pasir serta gula merah hingga larut. Kemudian, biarkan sejuk atau suam2 sikit.

3. Aduk tepung dengan larutan gula perlahan-lahan hingga sebati. Guna senduk atau whisk belon aje. masukkan soda dan yis. Kacau lagi hingga sebati.

4. Tuang minyak sedikit demi sedikit dan kacau lagi hingga sebati.

5. Tuang dalam acuan kertas tadi...dan kukus hingga merekah. Anggaran masa dalam 20 ke 30 minit...biasanya kukusan pertama ambil masa sikit. Tapi dah kali kedua atau seterusnya nanti masa pendek sikit. Saya suka guna kukus tupperware dan kuali kukus tupperchef saja. lagi pula kuantiti apam ni dapat sikit aje. Kalau nak banyak kena gandakan adunan.


Hasilnya sangat gebu dan memuaskan hati. Nak kukus pakai loyang bulat tin biasapun boleh.


Alhamdulillah. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment