Wednesday, November 25, 2015

Scone dengan Sirap Strawberi


Bahan-bahannya:

500g tepung roti
125g mentega
1 bj telur / mix fruit
10g kismis
sedikit buah pala dihiris atau boleh guna halwa pala
sedikit garam

Bahan untuk dilarut bersama:
60g gula kastor
8g yis kering
2camb susu segar
air suam secukupnya

Cara:
ayak tepung dan garam
masukkan mentega dan buah, gaul rata
tuang bahan larut
uli hingga kenyal
biar doh naik 2x ganda lebih kurang 30 minit
canai doh
bentukkan jd bebola
timbang berat 90g setiap satu
masukkan dlm mangkuk kertas
susun dlm dulang pembakar


rehatkan doh 10 minit lg
bakar pd suhu 230C hingga masak, anggaran 30 min
makan dgn sirap strawberi

sirap strawberi tu leh wat simple jugak, sebungkus setgh dimasak dgn secwn gula sampai pekat...blend, guna blender biasa atau pengisar tgn tu...senang






No comments:

Post a Comment