Mi rebus Terengganu ni simple aje nak masak...selalunya jadi santapan malam. Jarang dimakan siang. Tapi tak jadi masalah kalau nak makan waktu siang pun. Apatah lagi kalau minda tengah buntu nak masak apa untuk santapan keluarga. Sangat sesuai untuk kanak-kanak sebab tak begitu pedas. Kalau ada sikit pedas tu datangnya drp lada hitam aje. Orang Terengganu biasa makan menu ini. Selalunya saya masak kalau ada antara anak2 saya demam atau kurang selera makan.
2 pek mi kuning 450gm (saya guna mi kampung hasil perusahaan desa adik kawan saya)
2 labu bawang besar hiris bulat
3 ulas bawang putih diketuk
2 sudu teh serbuk lada hitam...lebih pun takpe...lebih sedap
1 cawan isi ayam
1 cawan isi udang
1 cawan sotong bersih dipotong bulat2
3 ke 5 pokok sayur sawi
3 biji tomato dibelah 4
Telur ayam (ikut kiraan yang makan, kalau 5 orang 5 bijilah)
2 kiub pati ayam
Minyak masak secukupnya
Garam secukupnya
Air secukupnya
Penyediaan:
Cuci mi kuning 450gm dan toskan
Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan serbuk lada hitam
Masukkan isi ayam dan tumis hingga terbit minyak
Masukkan air dan didihkan
Setelah air mendidih, masukkan telur satu persatu dengan cermat bagi elak telur hancur, biarkan dan jangan kacau sementara ia masak
Masukkan isi udang, sotong dan mi, didihkan sekejap
Masukkan sayur sawi, tomato dan kiub pati ayam
Perisakan garam secukupnya
Sedia untuk dihidangkan
Makan ketika masih panas
Kalau dah sejuk, mi kembang semangkuk...heee
Mi rebus Terengganu siap! Tarrrraaaa.
No comments:
Post a Comment