Tuesday, November 24, 2015

Apam Mini Gula Hangus


~apam mini ini senang nak sediakan, senang nak makan, sebab saiznya mininya. Resepinya nih saya lupa pula mana saya ambil...huhu...mohon maaf kepada yang berkenaan. Dan terima kasih juga atas perkongsian resepi. Semoga perkongsian ini akan membawa keberkatan kepada semua. Aaaamiiiinn.

Bahan-bahan:

1 cawan gula pasir dihanguskan, kemudian dituang satu cawan air panas dan biarkan ia mencair. Sejukkan.

Bahan Kisar guna Pengisar:

1 cawan susu cair
Air gula hangus tadi
2 biji telur
2 cawan tepung gandum
3 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila

Penyediaan:

Kisar sebati bahan di atas. 
Kikis bahagian tepi blender untuk pastikan tiada tepung melekat di bahagian tersebut. 
Blend hingga larut. 
Tapis adunan ke dalam jug agar senang nak handle nanti. 
Rehatkan adunan sejam dua...tapi 1/2 jam aje pun dah ok sebab soda tu cepat aje kerja dengan air suam. 
Kalau air sejuk lambat sikitlah. 
Tapi, jangan pula guna ir panas, nanti yis 'mati' dan apam tak naik. 
Tuang adunan ke dalam loyang kecil. 
Tak perlu penuh sangat nanti melimpah.  
Kukus hingga masak. 
Hidang dengan kelapa parut bergaul garam
Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment