Tuesday, November 24, 2015

Pau Sambal Ikan Bilis Kegemaran Anak2


Menu yang menjadi pilihan anak2 di rumah atau di kantin sekolah. Orang tua pun suka. Tak gitu. Malah, sebelum balik ke rumah setelah tamat tugas di sekolah, saya biasa juga beli pau sambal ni di kantin sekolah agama, bersebelahan sekolah saya.

Nak bikin sendiri menu ini tidaklah susah. Janji, ada kemahuan. Resipi yang saya kongsikan ini adalah daripada buku resepi Chef Puteh. Simple tapi sedap.

Bahan ibu roti:

350gm tepung gandum
1 camb yis segera
400ml air suam
~campurkan semua dan gaul sebati. Biar selama 1/2 jam sehingga ia berbuih.

Bahan doh:

50gm tepung roti
150gm tepung gandum (semua tepung gandum pun ok aje)
2 camb tepung susu
1 camb baking powder
8gm bread improver
8gm yis segera
2 camb gula pasir
1 camt garam
2 camb majerin
air secukupnya

Penyediaan:

Campurkan semua bahan.
Masukkan bahan ibu roti
Uli sambil tuang air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut
Saya uli guna KA Mixer...nak uli guna tangan pun ok aje
Biar doh naik 1 kali ganda lebih kurang satu jam
Bentukkan bulat2 dan goreng
Nak goreng terus boleh, biarkan kejap pun boleh supaya doh bulat2 tu naik skit
Tapi kalau goreng terus pun tak jadi masalah sebab doh2 itu akan naik sambil2 goreng
Belah bahagian tengah.
Masukkan sedikit sambal bilis pedas dan sekeping hirisan timun.
Hidangkan bersama kopi panas. Hummmmm.
Selamat mencuba....


No comments:

Post a Comment