Pulut kuning. Menu biasa arwah emak saya masak ketika kenduri di kampung. Kerja rutin mak biasanya memang siapkan pulut kuning hantaran tiap kali ada kenduri kahwin. Yang paling suka sudah tentu saya...tukang makan. Alhamdulillah. Sekarang nak makan, kenalah masak sendiri. Kali ini saya masak guna resepi Chef Hanieliza. Alhamdulillah...berselera kami anak beranak makan dengan kuah gulai ayam tua masak Noxxa.
Resepi pulut kuning:
Sumber : Chef Hanieliza
Bahan2:
1 kg beras pulut dicuci
3 asam keping
3 sdb serbuk kunyit dibancuh dengan sedikit air dan ditapis
Air secukupnya untuk merendam pulut
3 cawan santan pekat
Garam dan gula secukupnya
Daun pisang untuk melapik loyang / kukusan
Penyediaan:
Rendam beras pulut dengan asam keping dan bancuhan kunyit
Tos beras pulut dalam besen tapisan
Panaskan kukusan
Lapik kukusan dengan daun pisang dan masukkan pulut
Kukus hingga wap keluar dari tepi periuk kukusan
Angkat dan tuang pulut dalam mangkuk besar
Tuang santan yang sudah dicampur garam dan sedikit gula
Gaul rata dan berhati2 menggunakan senduk kayu
Masukkan semula ke dalam kukusan berlapik daun pisang tadi
Kukus sekali lagi hingga wap keluar dari kukusan
Matikan api dan masukkan pulut ke dalam besen atau ditekan ke dalam loyang pilihan jika ingin membentuk pulut kuning.
Gambar saya ni saya tekan di dalam mangkuk kecil dan dihidang di dalam piring
Sedia dihidang dengan gulai atau kari ayam atau rendang.
Gulai ayam Noxxa:
1 ekor ayam tua / ayam kampung dipotong kecil dan dicuci...toskan
7 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
1 senduk cili kisar
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 sdb rempah gulai Terengganu/cap ros dibancuh dgn sedikit air menjadi pes
1 sdb rempah masak cap ros
1 sdb kerisek
500ml santan
1 keping asam gelugor
Garam secukupnya
Sedikit gula melaka / gula perang lembut
Minyak untuk menumis
Air panas secukupnya
Penyediaan:
Kisar bahan bertanda *
On noxxa butang stir fry
Tumis bahan kisar dan rempah tumis (kayu manis, pelaga, cengkih dan bunga lawang hingga wangi)
Tumis pula cili hingga terbit minyak
Masukkan pes rempah dan kacau sebati
Masukkan ayam dan gaul sebati
Masukkan semua bahan lain kecuali garam gula
Off butang stir fry
Tutup periuk
On butang hp dengan tetapan masa 30 min
Bila dah selesai, dan bunyi beep, off periuk
Release pressure
Buka tutup periuk
Set semula periuk ke butang stir fry
Tambahkan air panas secukupnya garam gula dan perasa secukup selera
Sedia dihidang.....
No comments:
Post a Comment